reede, 29. detsember 2017



Tony Parsons "Mees ja poiss"

Varrak, 2002, 288 lk



Raamatupoe lehel tutvustus

"Mees ja poiss" kuulub Suurbritannias viimastel aastatel kõige enam populaarsust võitnud raamatute hulka, milles inimsuhteid tänapäeva linnas vaadeldakse noore mehe seisukohast.
Raamatu peategelasel, peagi kolmekümneseks saaval Harry Silveril on igati mõnus elu: tal on hea ja huvitav töö, ilus naine ja armas pisipoeg. Mõtlematu üheöösuhe jätab ta aga ilma peaaegu kõigest. Ta kaotab töökoha, naine jätab ta maha ning ta peab üksikisana eluga toime tulema.
Raamat pälvis 2001. aastal Inglismaal Aasta Raamatu preemia.



Lugu mehest, kel kõik olemas - kena abikaasa, poeg ja hea töökoht. Mees on abikaasaga otsustanud, et nemad on elu lõpuni koos. Tema naine on tulnud katkisest perest, kus isa jättis pere maha ja jooksis erinevate naistega ringi, suutmata ühtki peret hoida. Seetõttu hoiab naine kramplikult kinni omaloodud ideaalist, et suhe peab olema kindel ja petmist tema ei andesta. 

Juhtub aga nii, et ühel tööpäeva õhtul viib mees oma töökaaslase koju. Naine kutsub ta korraks sisse ja mees lahkub sealt alles hommikul. Tegemist pole armastusega, isegi mitte armumisega. Mees on lihtsalt kartlik eesootava keskeakriisi suhtes. Ta rõhutab pidevalt, et saab peagi 30, et siis on ta küll vana mees juba. Üheöö suhe leiab niisiis aset vaid seetõttu, et mees justkui tõestaks iseendale, et ta on veel tahetud. 
Mind hämmastas ja häiris see, et 30aastast peab autor vanaks, et nagu keskeakriis?!

Mees arvab, et vaikib öö maha, ent naine, kellega ta öö veetis, saadab sõnumi mehe telefoni, mis aga on mehe abikaasa käes. Naine loeb sõnumi läbi ja avastab mehe petmise ning pakib kohe asjad ja lahkub nende ühisest kodust koos lapsega. Mõne aja pärast läheb naine välismaale tööle ja mees jääb neljaks kuuks pojaga. Naine kurdab, et on oma elu maha maganud ja vaid lapsega kodus istunud ja tahab oma elu tagasi, mis tal enne lapsesaamist oli. 
Tundus, et naine nagu oleks oodanud, et käib miski pauk, mis nende elukorralduse segamini lööks. Naine paistis juba eelnevalt väga rahulolematu, ent ei suutnud ega osanud tekkinud madalseisust kuidagi välja tulla. 

Edasi läheb väga valusaks, hakkab lapse solgutamine ühe vanema juurest teise juurde ja lõpuks jõuab asi kohtusse vaidlusega, kelle juures laps elama peaks. Mees teeb lõpuks otsuse, et poeg jääb emaga elama, kuna näeb, et poeg nii soovib. Naisel on tekkinud juba uus mees, kellega koos ta ka elab. Ka mees leiab omale uue silmarõõmu.

Imelik tundus see, et kui mees alguses palju halas ja anus oma abikaasat tagasi tulema, siis õige ruttu leidis ta uue silmarõõmu, keda arvas, et jäägitult armastab ja soovis hakata kiirelt peret looma. Raamatu kaanelt võib lugeda, et tegemist suuresti autori enda kogemusega. 

Raamatule on olemas ka järg "Mees ja naine". 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.